Zájem o nová auta trhá rekordy. Daří se zejména nové Škodě Fabia

03.07.2015 16:05
Trh s novými auty má za sebou další rekord. V červnu se zaregistrovalo 21 315 vozů, což je historicky nejvyšší měsíční číslo.
Zdaleka ne všechna nová auta ale v tuzemsku zůstávají. Velký zájem je o ně díky nízkým cenám v zahraničí.
V žebříčku nejoblíbenějších nových modelů v Česku boduje nová Škoda Fabia. Útočí na dlouho suverénní Octavii.
Ještě nikdy si Češi během jednoho měsíce nezaregistrovali tolik nových aut jako v červnu. Celkový počet 21 315 aut ještě o 160 vozů překonal dosud rekordní březen s 21 155 automobily. Meziroční nárůst proti loňskému červnu činil více než 17 procent.
"Letošek bude rokem nové Fabie," prohlašoval v zimě ředitel českého zastoupení Škody Luboš Vlček a měl pravdu. Právě enormní zájem o novou generaci malého modelu Škody táhne vzhůru celý český trh.
Zatímco loni registrace Fabie nedosahovaly ani tisíce kusů měsíčně a často jí patřilo za Octavií a Rapidem až třetí místo v žebříčku nejoblíbenějších modelů, v červnu jich přibylo více než dva tisíce a Fabia atakuje dlouho neohroženou jedničku trhu Octavii. Kompletní pořadí nejoblíbenějších modelů nových aut v Česku naleznete zde.
Níže si prohlédněte deset nejúspěšnějších značek za červen podle nových registrací osobních aut na českém trhu. Připravili jsme ho ve spolupráci s portálem www.vybermiauto.cz. Umístění v závorce znamená pořadí za šest měsíců letošního roku:
 
1. (1.) Škoda              6751
2. (2.) Volkswagen     1943
3. (4.) Ford                1722
4. (3.) Hyundai           1495
5. (6.) Opel                  993
6. (5.) Dacia                904
7. (7.) Kia                    772
8. (11.) BMW               682
9. (8.) Renault             677
10. (9.) Peugeot          631
 
Škoda si v červnu meziročně polepšila téměř o 28 procent a ovládla více než 32 procent českého trhu. Ještě větší meziroční přírůstky jsme v šestém měsíci zaznamenali například u Mini, které prodalo více než trojnásobek loňského objemu, dále u Audi (+82 %) a ze značek první desítky u Fordu (+42 %).
Naopak o devatenáct procent méně aut než loni vyexpedoval Citroën a Honda. Desetiprocentní pokles eviduje i Hyundai, které aktuálně výrazně modernizuje svou modelovou paletu, s čímž souvisí i růst cen. V žebříčku na základě počtu registrací tak Hyundai spadlo až na čtvrté místo.
Letošní první pololetí skončilo meziročním růstem trhu o více než dvacet procent. Škoda si připsala ještě dalších osm procent k dobru, dokonce desetkrát víc aut než loni prodalo Lamborghini (10 kusů). Růst o téměř 83 procent evidujeme u Smartu, 73 procent si připisuje Nissan a z velkých značek více než 44 procent Volkswagen. Kromě Peugeotu jsou v plusu všichni členové top 10. Propad o více než čtyřicet procent potkal Lancii, 19 procent si odepisuje Honda a 15 procent Citroën.
Podle agentury Médea Research, která také sleduje registrace nových aut, více než 12 procent původně v Česku nově registrovaných vozů skončilo do tří měsíců za hranicemi, kde je o ně díky tuzemským nízkým cenám velký zájem. Dalších téměř devět procent končí podle Médey Research v takzvané neprůhledné kategorii, kdy jako nabyvatel nového vozu není ani privátní osoba, ani firma. V žebříčku očištěném o tyto vozy ještě více dominuje Škoda, které patří 38 procent trhu. Druhé je Hyundai, třetí Volkswagen.
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz