Volkswagen zřejmě nepotěší své akcionáře. Plánuje zrušit výplatu dividend za loňský rok

29.03.2016 13:59
Automobilka Volkswagen za uplynulý rok zřejmě svým podílníkům nevyplatí dividendu.
Chce tak ušetřit peníze na náklady spojené s emisním skandálem, kterému firma čelí od loňského září.
VW jinak ke svým akcionářům bývá štědrý, za rok 2014 vyplatil za každou akcii přes 130 korun.
Německý automobilový koncern Volkswagen by mohl zrušit výplatu dividend za uplynulý rok, aby ušetřil peníze na náklady spojené s emisním skandálem. Napsala to v úterý agentura DPA. Akcie koncernu na burze ve Frankfurtu nad Mohanem po této zprávě zamířily dolů a odepsaly až 1,8 procenta, později ale ztráty smazaly a vykazovaly mírný růst.
Úplné zrušení dividend se podle DPA již považuje za pravděpodobné v dozorčí radě koncernu. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo a oficiální vyjádření k dispozici není. Výsledky hospodaření za uplynulý rok má Volkswagen zveřejnit 28. dubna.
Největší evropská automobilka se v poslední době potýká s následky největšího skandálu ve své historii poté, co loni v září přiznala, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě instalovala software umožňující manipulovat s testy emisí.
Agentura AFP napsala, že Volkswagen je k akcionářům obvykle velmi štědrý. Za rok 2014 vyplatil dividendu 4,86 eura (131,5 koruny) za každou prioritní akcii a 4,80 eura (139,9 koruny) za každou kmenovou akcii.
Než se emisní skandál "dieselgate" loni rozhořel, počítalo s dividendou mnoho podílníků, mezi kterými je mimo jiné stát Katar, napsala také DPA.
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz