Superb, Yeti a Octavia patří mezi auta, s nimiž jsou Němci nejspokojenější. Zlobí je Roomster

03.06.2014 19:56
Značka Porsche a model Toyota Avensis se umístily na prvních místech průzkumu společnosti J.D. Power. Ten se dotazoval více než 18 tisíc německých majitelů aut starých 1-3 roky a zkoumal jejich spokojenost s nimi. Dařilo se i většině škodovek.
Společnost J.D. Power dlouhodobě zkoumá spokojenost majitelů aut na nejvýznamnějších světových trzích. V Evropě provádí průzkum ve Velké Británii a Německu. Britští motoristé v minulosti nadšení z japonských značek letos překvapili náklonností k německým vozům (podrobnosti zde).
Naopak u Němců podruhé za sebou zvítězil model značky Toyota. Na loňské vítězství hybridního Priusu letos navázal manažerský Avensis. V první desítce ale najdeme rozmanitou společnost automobilů devíti různých značek. Výsledky mohou sloužit jako vodítko lidem, kteří touží po mladé ojetině nebo novém autě. Týkají se vozů uvedených do provozu v letech 2011 a 2012. Kompletní pořadí modelů a značek včetně žebříčků z předchozích let si prohlédněte zde.
Podle výsledků zveřejněných portálem www.vybermiauto.cz se za vítězným Avensisem (84,8 %) umístilo velké SUV Volkswagen Touareg (84,2 %). O bronz se dělí sourozenec Touaregu z bratislavského výrobního závodu koncernu VW Porsche Cayenne a český manažerský koráb Škoda Superb (oba 84 %).
Na chvostu žebříčku stovky automobilových modelů skončil laciný kombík Dacia Logan MCV (75,4 %). Těsně nad ním se umístil rodinný Ford Galaxy (75,5 %) a minivůz Chevrolet Spark (75,6 %). Mezi značkami patří dno triu Fiat (72,9 %), Chevrolet (73,1 %) a Dacia (75,6 %). Naopak nejvíce spokojeni jsou Němci s Porsche (83,5 %), Toyotou a Volvem (81,8 %), Mercedesem (81,1 %) a Škodou (80,6 %).
Česká značka si u majitelů německých aut buduje rok od roku lepší pozici. Loni skončila sedmá s percentilem spokojenosti 79,8 %. Kromě Superbu oceňují Němci také kvality také kvality Škody Yeti (17. místo, 81,8 %) a Octavia (28., 81 procent). Přesně na průměrné hodnotě 78,8 % se umístila 56. Fabia. Zato Roomsteru patří se 77,6 % až 77. místo ze 100 hodnocených vozů.
Nejoblíbenější auto britských majitelů, Volkswagen Up!, se umístilo vysoko i v německém pořadí, na 9. místě, a vyhrálo kategorii městských aut (82,5 %). Mezi malými vozy dominuje Toyota Yaris (82,3 %, celkově na 11. místě). Nižší střední třídě vévodí Seat Leon (82,3 %, 11. místo), menším manažerským autům celkově vítězný Avensis a větším stejně jako v Británii Volvo V70/XC 70 (83,3 %, 7. místo).
Kategorii MPV neboli kompaktní vany ovládl Opel Meriva (80,4 %, celkově 35.), větší MPV Mercedes B (82,4 %, 10. místo), kompaktní SUV Kia Sportage (83,6 %, 6. místo) a větší SUV celkově stříbrný Touareg.
Respondenti vyjadřovali spokojenost s faktory týkajícími se vlastnictví vozu. Největší důležitost (27 %) hraje v průzkumu dojem z vozu zahrnující dynamiku, design, komfort a technologie. Čtvrtinovou váhu mají provozní náklady, 24 % kvalita a 23 % zkušenosti se servisem.
Zajímavé je porovnání výsledků v Británii a Německu. Rozdíly se rok od roku stírají. Většina značek a modelů úspěšných na ostrovech dosáhla dobrých výsledků i v Německu, také ve spodní části žebříčku se opakují podobná jména. Výjimku tvoří například Honda, která v Británii vyrábí modely pro Evropu a tradičně patří mezi vysoko hodnocené značky (6. místo), kdežto v Německu skončila pod průměrem až patnáctá.
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz