Škoda je premiantem celého koncernu. V říjnu jí vzrostl prodej na evropském trhu o 12 procent

15.12.2015 13:27
Škoda si na evropském trhu vedla v listopadu nejlépe z celé skupiny a zvýšila odbyt o 11,7 procenta.
Prodej vozů Volkswagen vzrostl jen o 4,1 procenta, koncern snížil svůj podíl na trhu.
Celkově se v Evropské unii prodalo za celý měsíc 1,12 milionu osobních vozů, což je zvýšení již 27. měsíc po sobě.
Prodejci nových osobních automobilů v Evropě zažili nejúspěšnější listopad za posledních šest let. Oproti loňskému listopadu se počet zaregistrovaných vozů na evropském trhu zvýšil o 13,7 procenta z říjnového tempa téměř tří procent. Zasloužilo se o to zejména výrazné posílení odbytu amerických značek.
Celkem v Evropě přibylo více než 1,12 milionu vozů. V rekordních letech 2006 a 2007 si Evropané pořídili více než 1,2 milionu aut, ale například v letech 2012 až 2014 méně než milion. Letošní listopad se stal 27 růstovým měsícem v nepřetržité řadě.
Prodej největší evropské automobilové skupiny Volkswagen, která se od září potýká se skandálem kolem falšování testů emisí, díky všeobecnému vzestupu rovněž stoupl, ale jen o 4,1 procenta.
Podíl koncernu Volkswagen na automobilovém trhu EU se v listopadu dál snížil na 24,3 procenta z úrovně 26,6 procenta před rokem. Vlajková značka VW zvýšila prodej jen o 2,8 procenta a její podíl klesl na 12,2 procenta ze 13,5 procenta. Odbyt české dceřiné značky Škoda vyskočil o 11,7 procenta a její podíl na trhu EU oslabil jen nepatrně na 4,4 procenta. Škoda si minulý měsíc vedla nejlépe z celé skupiny.
Celkový prodej vozů v EU dosáhl za měsíc 1,12 milionu a zvýšil se 27. měsíc po sobě. Za prvních 11 měsíců roku vzrostl odbyt v unii o 8,7 procenta na 12,60 milionu a překročil tím loňský celoroční objem prodeje. Podle ACEA se až nyní evropský trh vrací na úrovně dosahované před krizí z konce minulého desetiletí.
 

Prodeje vozů koncernu Volkswagen

Komentář: Prodeje Škody vzrostly o 11,7 procenta a česká automobilka tak zvýšila podíl na prodejích celého koncernu na 18,1 procenta. Zdroj dat: ACEA
Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.
Celosvětový prodej vozů skupiny Volkswagen se v listopadu snížil o 2,2 procenta. Od počátku letošního roku Volkswagen prodal 9,1 milionu vozů, což bylo o 1,7 procenta méně než ve stejném období loni. Skupinu letos podkopává hlavně dlouhodobější slabost trhů Ruska, Brazílie a Číny.
O více než 18 procent rostly minulý měsíc prodeje společností Ford, Fiat Chrysler a Opel z amerického koncernu GM. Výrazně se zvýšil také odbyt francouzských značek Renault a PSA Peugeot Citroën. Prodej vozů německé skupiny Daimler vzrostl o 22 procent, BMW vykázala nárůst o deset procent.
Český Svaz dovozců automobilů začátkem prosince oznámil, že v České republice prodej osobních automobilů v listopadu meziročně stoupl o čtvrtinu na 20 421 vozů. Stejným tempem vzrostl i prodej vozů Škoda Auto.

 

Prodej vozů na českém trhu

Komentář: Prodej všech vozů na českém trhu v jednotlivých měsících. Zdroj dat: ACEA
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz