Škoda chystá výkonnější verzi Octavie RS

15.05.2014 21:08
Škoda připravuje na příští rok ke čtyřicetinám závoďáku 130 RS výkonnější verzi modelu Octavia RS.
Příští rok bude v Mladé Boleslavi ve znamení oslav. Čtyřicáté narozeniny totiž oslaví nejslavnější škodovácké závodní auto - pro rallye, respektive okruhy uzpůsobené kupé 130 RS. To bylo coby evoluce nehomologovaných verzí 180 RS a 200 RS z roku 1974 homologováno v roce 1975 a od té doby se stalo naprosto kultovní záležitostí, věříme že nikoli pouze v československém měřítku. Letos se objevily informace o tom, že by se ke 40. výročí mohlo 130 RS vrátit, nikoli však (pochopitelně) zásluhou samotné automobilky, ale firmy Benet Automotive, zabývající se úpravami a přestavbami Škodovek, která chce postavit funkční prototyp s motorem vzadu ...a pak se uvidí.
Ani ve Škodě Auto ale určitě nebudou příští rok sedět se založenýma rukama. Kolegové z webu Autoforum přišli s informací zevnitř automobilky, že se na oslavu 40 let 130 RS chystá speciální verze modelu Octavia RS. Z úcty k tehdy velmi slušně motorizovanému kupátku, které dávalo z motoru o objemu 1,3 litru více než slušných 140 koní (103 kW) by se Škoda neměla spokojit s "racingovými" polepy, ale mělo by dojít ke zvýšení výkonu přeplňovaného dvoulitru TSI.
Podrobnosti zatím nejsou známy, nicméně sesterské i mateřská značka koncernu Volkswagen už práci na ostřejších verzích 2.0 TSI odvedly a tak stačí pouze ukázat prstem (a získat potřebné svolení shůry). Je prakticky jisté, že speciální verze zůstane u pohonu předních kol a Octavii 200 RS (?) by tak velmi slušel 280koňový dvoulitr z aktuálního modelu Seat Leon Cupra. Může to ale pochopitelně být i méně, jako třeba v případě Golfu GTI Performance...
Silnějšímu motoru bude pochopitelně uzpůsoben podvozek a brzdy, dost možná se dočkáme i speciální barevné kombinace interiéru, diferenciálu se zvýšenou svorností a dojde zcela jistě i na ty zmiňované polepy...
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz