Škoda bude vyrábět sedmimístné SUV, Snowman za dva roky

24.07.2014 11:55
Ač mnozí brali příchod velkého sedmimístného SUV s okřídleným šípem jako víceméně hotovou věc, nebylo o něm zdaleka rozhodnuto. Nyní ale projekt dostal konečně zelenou.
Automobilka Škoda Auto opravdu chystá sedmimístné SUV jako svou druhou řadu této kategorie. Zatím se mu říkalo Snowman (sněžný muž – srovnejte se jménem Yeti). Motorová paleta bude s největší pravděpodobností začínat zážehovým čtyřválcem 1.4 TSI, očekává se však plná náruč benzinových i naftových pohonných jednotek z již známé rodinky mateřského Volkswagenu. Na rozdíl od potvrzení samotné produkce zde však jakékoli „ano“ od někoho z Mladé Boleslavi dosud schází.
Jasný je konstrukční základ v koncernové modulární platformě MQB a alternativní pohon obou náprav, standardně budou zabírat jen přední kola. Čtyřkolka by měla zvládat i těžší terén a logicky se bude hodit k tahání nákladních i obytných přívěsů. Interiér v základu nabídne jen pětimístnou konfiguraci. Dočkáme se jej za více než dva roky, na konci letopočtu 2016, kdy rovnou vyrazí k zákazníkům, takže výstavní premiéra proběhne nejspíš v Paříži. Podle britského Autocaru bude konkurovat hlavně modelu Santa Fe od Hyundaie, a to pochopitelně i cenou. Nejstaršímu dosud existujícímu motoristickému periodiku na světě to sdělily nejmenované zdroje zevnitř automobilky.
Ve Škodovce se pracuje i na dalších nových modelech, ale sportumilovné fanoušky zklameme, žádné opravdové, ale třeba i cenově dostupné kupé mezi nimi bohužel není... Okřídlený šíp se chce soustředit na velké zavedené segmenty. Nepřijde ani malý crossover jako soupeř Nissanu Juke, protože by se neuchytil na v současnosti nejdůležitějším trhu - v Číně. Šéfové ale přemýšlejí o sportovním kříženci ve stylu Range Roveru Evoque! Aktuálně se samozřejmě připravuje spuštění produkce třetí Fabie, která bude zahájena po celozávodní dovolené v srpnu. Její testování finišuje a prodej se rozběhne v říjnu po pařížském Mondialu. Kombi doplní hatchback během dalších tří měsíců. Počítačové retuše i špionážní fotografie jsme mám v nedávné době přinášeli poměrně často, v případě praktičtější karoserie ale dosud chybí.
Příští rok se můžeme těšit na nový Superb, který přijde o Twindoor a vidlicové šestiválce, což už bylo mnohokrát propíráno. Autocar ale tvrdí, že třetí řada novodobé největší škodovky nedostane tvář nepraktického sedanu, nýbrž liftbacku jako menší Octavia a vzhledově si vezme to nejlepší z konceptu Vision C včetně agresivních linek, což už ostatně každý předpokládá. Přitom se chlubí větším prostorem pro posádku i zavazadla než stávající řada. Nemá nijak výrazně narůst do délky, zvětší se šířka i rozvor. S kombíkem pochopitelně počítejme, stejně jako se čtyřválcem 2.0 TSI o výkonu asi 206 kW coby nejdražší verzí. A setrvání čtyřkolky nikdo nevylučuje!
Expanze je nutná, vždyť Mladoboleslavští chtějí v roce 2018 prodat 1,5 milionu aut. Při současném tempu růstu se jim to určitě povede.
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz