Škoda Auto rozšíří ve vrchlabském závodu výrobu převodovek DQ 200

18.03.2015 13:33
Škoda Auto rozšíří ve vrchlabském závodu v Podkrkonoší výrobu automatické převodovky DQ 200. Do výroby bude investovat zhruba 700 milionů korun, vznikne až 200 pracovních míst.
Kapacita výroby dvouspojkových převodovek DQ 200 tak v příštích 12 měsících vzroste z 1500 na 2000 denně. Ve výrobě ve Vrchlabí pracuje zhruba 1000 zaměstnanců.
Závod ve Vrchlabí od roku 2012 vyrobil zhruba 640.000 převodovek DQ 200. Tento typ se používá ve škodovkách i dalších modelech koncernových značek, například volkswagenech. "Nové navýšení kapacity na 2000 převodovek představuje pro závod důležitý milník," říká člen představenstva Škoda Auto pro oblast výroby a logistiky Michael Oeljeklaus.
Úřad práce vytvoření nových míst přivítal. Na Trutnovsku je nezaměstnanost s hodnotou 7,4 procenta nejvyšší v hradeckém kraji, práci tam nemá 6000 lidí. "Obavy však cítíme z toho, zda pro sofistikovanou výrobu převodovek bude dostatek kvalifikovaných pracovníků strojírenských profesí," prohlásil ředitel krajského úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.
 

Škoda opět zvítězila v soutěži Českých 100 nejlepších

Horák věří, že se nová místa v automobilce podaří zaplnit lidmi z regionu. "Škoda Auto již v minulosti ukázala, že umí vyškolit a zacvičit i lidi, kteří potřebnou kvalifikaci neměli. I úřad práce udělá pro přípravu vhodných pracovníků maximum," dodal.
Člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast personalistiky Bohdan Wojnar považuje závod ve Vrchlabí za jeden z pilířů růstové strategie automobilky. "Plánovaná opatření ukazují, že umístění výroby převodovek DSG do Vrchlabí bylo správné,“ řekl Wojnar.
Na nyní oznámené výrobě 2000 převodovek denně by však výroba ve Vrchlabí skončit nemusela. Škoda Auto předloni v dokumentu EIA pro záměr rozšíření závodu uvedla možnou kapacitu až 4000 kusů převodovek denně. Zvýšení kapacity by mohlo do Vrchlabí přinést výrobu dalšího modelu převodovky.
S rozvojem vrchlabského závodu Škody Auto souvisí i veřejná podpora do zóny Vrchlabí, která by měla v souhrnu přesáhnout 700 milionů korun. Hlavní část jde do oprav silnic ve Vrchlabí a kolem něj.
Ve společnosti Škoda Auto pracuje v České republice zhruba 25.000 zaměstnanců, většina z nich ve výrobě. Dalších zhruba 150.000 zaměstnanců pracuje u dodavatelů. Automobilka provozuje v České republice tři výrobní závody: hlavní závod v Mladé Boleslavi a závody v Kvasinách a ve Vrchlabí.
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz