Skandál s emisemi pokračuje. Jižní Korea kontroluje pět tisíc vozů Volkswagen a Audi

22.09.2015 13:40
Německá automobilka Volkswagen přiznala, že manipulovala s emisními testy v USA.
Jižní Korea proto nyní překontroluje emise až pěti tisícům vozů Volkswagen a Audi s naftovým motorem, které byly vyrobeny v letech 2014 a 2015.
Když se objeví problém, zkontroluje všechny vozy s naftovým motorem dovezené z Německa.
Jihokorejská vláda oznámila, že překontroluje emise vozů VW a Audi s naftovým motorem. K tomuto kroku se odhodlala poté, co německá automobilka Volkswagen přiznala, že manipulovala s emisními testy ve Spojených státech.
Pokud se objeví problém, vyšetřování se rozšíří na veškeré dovezené vozy z Německa s naftovým motorem, uvedlo jihokorejské ministerstvo životního prostředí. Obliba německých vozů v zemi v posledních letech prudce roste na úkor místních výrobců.
Kontrola se zatím týká zhruba 4000 až 5000 vozů značek VW Jetta a Golf a Audi A3 vyrobených v letech 2014 a 2015, napsala agentura Reuters.
Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v pátek Volkswagen obvinila, že do řady modelů dieselových vozů značek VW a Audi z posledních asi sedmi let instaloval software, který umožňuje skrýt při testování emisí skutečné hladiny vypouštěných oxidů dusíku.
Volkswagen musí kvůli tomu v USA stáhnout do servisů půl milionu aut a hrozí mu pokuta v úhrnné částce až 18 miliard dolarů (téměř 435 miliard korun). Americké ministerstvo spravedlnosti podle médií rovněž nařídilo policejní vyšetření případu.
Podle analytiků Korean Investment & Securities skandál poškodí poptávku po vozech VW a Audi v zemi. Těžit z toho budou naopak místní automobilové značky jako Hyundai a Kia.
Prodej německých aut v zemi od uzavření dohody o volném obchodu v roce 2011, která zrušila cla na dovoz aut z Evropy, prudce roste. Za prvních osm měsíců letošního roku se dovoz aut z Německa zvýšil o 18,2 procenta na 4,5 miliardy amerických dolarů.
Za celý loňský rok podle jihokorejského celního úřadu vzrostl o 42,5 procenta na 5,8 miliardy USD. Vozy s naftovými motory se na dovozu veškerých aut do země v první polovině roku podílely 68 procenty.
Volkswagen a Audi měly v prvních osmi měsících roku na celkovém prodeji zahraničních aut v zemi podle místního svazu dovozců a distributorů aut podíl 28,2 procenta.
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz