Prestižní anketa Auto roku 2016 zná všechny uchazeče, šanci má i superb

02.12.2015 09:32
Organizátoři evropské ankety Car of the Year zveřejnili všechny uchazeče o tento prestižní titul. Je jich celkem 35 a své „želízko v ohni” zde má i mladoboleslavská automobilka s třetí generací superbu.
Anketa Car of the Year se vyhlašuje od roku 1964. Tehdy vyhrál Rover 2000, druhý byl Mercedes 600 a na třetí příčce skončil Hilman Imp. Automobil z Mladé Boleslavi a potažmo z Česka či Československa v této anketě zatím nikdy nevyhrál.
Loni se fabia do užšího výběru sedmi finalistů nedostala, rok před tím se to povedlo třetí generaci octavie. Na vytouženou „zlatou medaili” ale v Mladé Boleslavi stále čekají. Vyplnit by se jim to mohlo příští rok, kdy v předvečer zahájení ženevského autosalonu ohlásí organizátoři COTY vítěze.
Superb je mimořádně povedený model, ovšem mezi dalšími čtyřiatřiceti novými auty to bude mít hodně těžké. Každý z nominovaných aut má ale statistickou pravděpodobnost výhry 2,85 procent.
 
„Významnou novinkou ročníku 2016 se stalo zrušení minimální hranice předpokládaného evropského ročního odbytu 5000 kusů konkrétního typu s tím, abychom otevřeli dveře též pro malosériové, ovšem technicky či jinak výrazně vynikající modely,” uvedl motoristický novinář Jiří Duchoň, jediný český porotce v COTY.
Díky tomuto do velké míry nesmyslnému omezení se letos mohou ankety zúčastnit i Audi R8 či Ford Mustang. Naopak - Ferrari 488 GTB budete v seznamu hledat marně.  Vysvětlení je logické jen z části - většina porotců se s tímto modelem nesvezla.
 

Seznam kandidátů na Car of the Year 2016

Audi A4
Audi R8
Audi Q7
BMW řady 7
BMW X1
Ford Mustang
Ford S-Max/Galaxy
Honda HR-V
Honda Jazz
Hyundai Tucson
Infiniti Q30
Jaguar XE
Jaguar XF
Kia Optima
Kia Sorento
Land Rover Discovery Sport
Mazda2
Mazda CX-3
Mazda MX-5
Mercedes-AMG GT
Mercedes-Benz GLC
Mercedes-Benz GLE
Mini Clubman
Opel Astra
Opel Karl
Renault Espace
Renault Kadjar
Renault Talisman
Škoda Suberb
Ssangyong Tivoli
Subaru Levorg
Subaru Outback
Suzuki Vitara
Volvo XC90
Volkswagen Touran
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz