Audi pracuje na RS Q7

17.02.2015 14:01
Druhá generace Audi Q7 se dočká své ostré verze, ale prozatím není jisté v jaké podobě.
Audi Q7 ve své první generaci nedisponovalo verzí, v jejímž názvu figuruje zkratka RS, označující sportovně zaměřené a výkonné provedení daného modelu, ale přesto se jednou extrémní verzí pochlubit mohlo.
V letech 2008 až 2012 totiž bylo v nabídce Q7 V12 TDI, jehož šestilitrový motor disponoval výkonem 368 kW a točivým momentem 1000 N.m, což stroji o hmotnosti 2600 kg stačilo k akceleraci z 0 na 100 km/h za 5,5 s.
Právě nastupující druhá generace se nejspíš dvanáctiválcového turbodieselu nedočká a hlavním důvodem je snaha jejích tvůrců o minimální zvyšování její hmotnosti, ale v rámci boje s konkurencí nemůže zůstat bez ostré verze.
Podle informací, které získal magazín Top Gear, přímo z automobilky se na vývoji RS verze aktuální Q7 pracuje. Připravovaný model má dorazit na trh za dva až tři roky a má se vydat podobnou cestou jako všechna dosavadní Audi v provedení RS.
Od výchozího provedení se tedy na první pohled odliší agresivnějším designem karoserie s nižší světlou výšku, sportovně a zároveň i luxusně vybaveným interiérem, úpravami podvozku i brzdového systému a samozřejmě náležitě výkonnou pohonnou jednotkou.
Nad motorem, který najdeme pod kapotou RS Q7, se prozatím vznáší otazníky. Zmiňován je blíže nespecifikovaný vznětový agregát, který sice již nebude dvanáctiválcový s ohledem na hmotnost, ale využije zkušeností získaných se speciály Audi pro vytrvalostní závody.
V tomto případě je velmi pravděpodobné, že se bude jednat o vývoj šestiválce s elektrickým turbodmychadlem z RS 5 TDI Concept.
Audi RS 5 TDI Concept je naftový sporťák s elektrickým turbem
Zcela zavrhována není ani verze se zážehovým motorem, u níž se nejčastěji spekuluje o evoluci osmiválce 4.0 TSFI ze současných modelů RS 6 Avant a RS 7 Sportback.

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz