Audi A4: Nejúspěšnější model značky slaví 20 let

31.10.2014 15:26
Model A4 se v roce 1994 stal nástupcem Audi 80. Nyní automobilka pracuje na páté generaci tohoto vozu.
Automobilka Audi slaví, tento měsíc je to 20 let od chvíle, kdy byla zahájena sériová výroba první generace modelu A4. Tento luxusní vůz střední třídy je nejúspěšnějším modelem v historii ingolstadtské automobilky.
Čtyři generace Audi A4 mají na svém kontě už více než šest milionů prodaných exemplářů. Zájem o vůz byl veliký už krátce po jeho uvedení, dnes je A4 nejprodávanějším modelem značky. Aktuální čtvrtá generace byla od roku 2007 vyrobena už ve více než dvou milionech kopií.
Za loňský rok má A4 na svém kontě 337.990 vyrobených kusů, nejoblíbenější karosářskou verzí je sedan s 235.966 vyrobenými exempláři. Největší zájem o A4 je v Číně, Německu a USA.
A4 dnes vzniká na pěti místech. Domovskou továrnou je Ingolstadt, kterou v případě zájmu zákazníků doplňuje závod Neckarsulm. Další auta pro lokální trhy vyjíždějí z továren v čínském Čchang-čchunu, indonéské Jakartě a indickém Aurangabádu.
 
Automobilka v současnosti nabízí A4 ve formě sedanu a kombi, které je dostupné také v terénní verzi A4 Allroad. Od auta jsou odvozeny i sportovnější varianty S4 a RS 4. Druhá a třetí generace á-čtverky byla dostupná také s otevřenou karoserií, dnes je ale takový model nabízen s označením A5. Model s tímto jménem sice technicky vychází z A4, nabízí ale sportovněji laděné karoserie – vedle kabrioletu ještě kupé a liftback.
Audi aktuálně pracuje na páté generaci A4 s interním označením B9, která bude představena v příštím roce. Automobilka už kvůli novince pracuje na modernizaci výrobního závodu v Ingolstadtu, jen v karosárně je právě instalováno přes 1.300 nových strojů.
Nová A4 má zůstat stejně velká jako ta současná, v duchu doby dostane úspornější motory. Novinkou bude i plug-in hybrid. Bezstupňovou převodovku Multitronic pak údajně nahradí až devítistupňový automat.
 

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz