Audi a Porsche se hádají o platformy

22.07.2014 16:10
Automobilky Audi a Porsche sice v minulosti již mnohokrát předvedly, že si umí vyjít vstříc, ale tentokrát nemohou najít společnou řeč.
Důvodem sváru dvojice značek, patřících pod křídla koncernu Volkswagen, jsou údajně neshody ohledně využití platformy MSB (Modularer Standardantrieb-Baukasten). Ta představuje konvenční platformou s motorem vpředu a pohonem zadních kol s možností verze s pohonem všech kol, za jejímž vývojem stojí Porsche.
Původně se s touto platformou počítalo pro novou generaci Porsche Panamera, Bentley Continental GT a také řadu modelů značky Audi v čele s vlajkovou lodí v podobě limuzíny A8. Podle nejnovějších informací, které zveřejnil Automobile Magazine, ale v Ingolstadtu právě o tuto platformu příliš nestojí.
Platforma MSB mohla být použita pro příští generace modelových řad A6, A7 a A8 a rovněž pro crossovery a SUV řad Q5, Q6, Q7 a Q8. V Audi se ovšem hodlají vydat vlastní cestou a použít i pro své velké sedany, liftbacky a kombíky svou platformu MLB Evo, kterou vyvíjejí pro všechna velká koncernová SUV a crossovery.
To se příliš nelíbí Porsche, protože podle jejich zástupců má tato platforma ve srovnání s MSB řadu konstrukčních i rozměrových omezení a nenabízí dostatečnou proměnlivost pro elektronickou architekturu a montáž nejrůznějších pohonných jednotek. V případě použití MSB pro širší řadu modelů pak Porsche vyzdvihuje její variabilitu spolu s racionalizací výroby a montáže, díky čemuž tato platforma může koncernu ušetřit významné finance.
Další nepříjemnou řevnivost mezi automobilkami Porsche a Audi má na svědomí rozhodnutí o vývoji platformy pro budoucí sportovní a supersportovní vozy, které má na svědomí vedení koncernu Volkswagen. Kromě Audi se právě toto nelíbí ani Lamborghini.
Tato nová platforma od Porsche má být základem pro nástupce Lamborghini Huracán, jehož uvedení je plánováno na rok 2021 a také další generaci Audi R8, jejíž premiéra má proběhnout v roce 2022. Italové se údajně tomuto kroku hodlají bránit vlastním vývojem a chtějí si navrhnout vlastní platformu z uhlíkových vláken.
Neshody mezi výše zmíněnými značkami, pak dělají těžkou hlavu vedení koncernu, protože Audi a Porsche spolu stále více soupeří, což se ve výsledku nepříjemně odráží i v nákladech na vývoj a výrobu. Ty se přitom v případě spolupráce a rozdělení jednotlivých úkolů mohou naopak snižovat.
Cílem Volkswagenu je tedy zastavení soupeření v oblasti techniky, kterou konečný zákazník v podstatě ani nevidí a naopak nastartování další snahy o co největší odlišnosti mezi modely těchto značek z pohledu designu, provedení interiéru, nastavení jízdních výkonů a vlastností a samozřejmě dosažení co největšího rozdílu v dojmu, jímž vozy Audi a Porsche působí na své okolí i své majitele.

Řešíte pojištění auta? Nabízím rychlé sjednání i na dálku. Zajistím maximální bonusy s využitím nejvyšší obchodní slevy! 
Stačí napsat do zprávy nebo zavolat. O zbytek se postarám.
https://www.facebook.com/finpa.cz

www.finpa.cz